هیستروسکوپی چیست؟

رحم ، یکی از بخش های بدن زنان است که درست مثل هر بخش دیگری ، ممکن است دچار مشکل و بیماری شود. یکی از این مشکل ها ، خونریزی غیر طبیعی ( خارج از زمان قاعدگی) می باشد. روشی که برای تشخیص و درمان این دست از بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد ، هیستروسکوپی نام دارد و در آن از یک لوله نازک به نام هیستروسکوپ بهره گرفته می شود. این لوله از واژن به بدن وارد شده و سپس داخل رحم را ارزیابی می نماید. در رویکرد درمانی ، می توان فیبروم و پولیپ را خارج کرده و همچنین چسبندگی را از بین برد. در صورتی که شما نیز دچار این دست از مشکلات شده اید و می خواهید بدانید در این فرآیند چه اتفاقاتی رخ می دهد ، با ما در این مقاله از دکتر سارا سارانی متخصص زنان در تهران همراه باشید.

هیستروسکوپی - دکتر سارا سارانی

هیستروسکوپی تشخیصی چیست؟

با استفاده از این تکنیک ، می توان ناهنجاری های ساختاری داخل رحم را تشخیص داد. گاهی اوقات این ناهنجاری ها باعث بروز خونریزی غیر طبیعی می شوند. در مواقعی نیز متخصص زنان و زایمان به منظور تایید نتایج به دست آمده از تست های دیگر مانند سونوگرافی و هیستروسالپنگوگرافی (HSG) از عمل هیستروسکوپی بهره خواهد گرفت. هیستروسالپنگوگرافی نوعی آزمایش است که در آن مشخص می شود لوله های فالوپ بسته شده اند یا خیر. در صورت مسدود بودن این لوله ها ، باردار شدن با اختلال مواجه می گردد.

هیستروسکوپی درمانی چیست؟

زمانی که در رویکرد تشخیصی ، ناهنجاری تشخیص داده شود ، تکنیک درمانی به انجام می رسد. گاهی اوقات نیز ممکن است این دو متد به صورت همزمان صورت پذیرند تا نیازی به انجام عمل دوم نباشد. در حین انجام این جراحی ، پزشک با کمک یک ابزار مخصوص ، ناهنجاری هایی که باعث خونریزی شده اند را بیرون می آورد.

ابلیشن اندومتر نام روندی است که در آن خونریزی غیر طبیعی رحمی درمان می شود. جراح با بهره گرفتن از هیستروسکوپ ابتدا داخل رحم را بررسی کرده و سپس آستر آن را از بین خواهد برد.

اولین پریود بعد از هیستروسکوپی

این پروسه ، تاثیری روی دوره قاعدگی نخواهد گذاشت. تنها در صورتی که مدل درمانی این فرآیند به انجام رسیده باشد و پولیپ ها و فیبروم ها برداشته شده باشند ، ممکن است فرد پریود سبک تر و با درد کمتری را نسبت به قبل تجربه کند. اما توجه داشته باشید که امکان دارد در ماه اول بعد از هیستروسکوپی با کمی خونریزی ، لکه بینی یا بهم ریختن زمان پریود رو به رو شوید.

شانس بارداری بعد از هیسترسکوپی

برخی از تحقیقات انجام شده نشان می دهند که صرف نظر از اندازه و تعداد پولیپ ها ، بیرون آوردن پولیپ های اندومتر می تواند در درمان ناباروری و بالا بردن شانس بارداری تاثیر مثبتی بگذارد. توصیه می شود افرادی که با نازایی و پولیپ به صورت همزمان دست و پنجه نرم می کنند جراحی هیستروسکوپی را به انجام رسانند تا احتمال باردار شدن چه به صورت طبیعی و چه به صورت لقاح مصنوعی در آن ها بالا رود.

تحقیقات دیگری که در مورد فیبروم های رحمی صورت گرفته است نیز نشان می دهند شانس بارداری در بانوانی که به فیبروم زیر مخاطی (فیبروم هایی که در حفره رحم حضور دارند) مبتلا هستند بالاتر خواهد رفت. نکته ای که در باب این موضوع باید در نظر داشته باشید این است که تا دو هفته از رابطه جنسی واژینال خودداری کنید.

شانس بارداری بعد از هیسترسکوپی

برخی از تحقیقات انجام شده نشان می دهند که صرف نظر از اندازه و تعداد پولیپ ها ، بیرون آوردن پولیپ های اندومتر می تواند در درمان ناباروری و بالا بردن شانس بارداری تاثیر مثبتی بگذارد. توصیه می شود افرادی که با نازایی و پولیپ به صورت همزمان دست و پنجه نرم می کنند جراحی هیستروسکوپی را به انجام رسانند تا احتمال باردار شدن چه به صورت طبیعی و چه به صورت لقاح مصنوعی در آن ها بالا رود.

تحقیقات دیگری که در مورد فیبروم های رحمی صورت گرفته است نیز نشان می دهند شانس بارداری در بانوانی که به فیبروم زیر مخاطی (فیبروم هایی که در حفره رحم حضور دارند) مبتلا هستند بالاتر خواهد رفت. نکته ای که در باب این موضوع باید در نظر داشته باشید این است که تا دو هفته از رابطه جنسی واژینال خودداری کنید.

هیستروسکوپی چگونه به انجام می رسد؟

در روز جراحی ، از بیمار درخواست می شود تا مثانه خود را تخلیه کرده و گان جراحی را به تن کند. اغلب برای انجام این پروسه از بی حسی موضعی استفاده می شود ، اما بسته به شرایط ممکن است از بیهوشی عمومی نیز کمک گرفته شود.

در قدم بعدی بیمار باید روی تخت دراز کشیده و پاهای خود را در رکاب مخصوص قرار دهد. حال پزشک اقدام به انجام مراحل زیر می نماید :

  • لگن را آزمایش می کند
  • دهانه رحم را باز خواهد کرد تا هیستروسکوپ از آن عبور کند.
  • در مرحله بعدی هیستروسکوپی ، این ابزار وارد واژن شده و پس از عبور از سرویکس ، به رحم وارد می شود.
  • حال یک محلول مایع از طریق این ابزار وارد رحم شده و علاوه بر باز کردن آن ، هر گونه مخاط و خون را تمیز می نماید. این اقدام موجب می شود رحم ، آستر آن و لوله های فالوپ به شکل واضح تری دیده شوند.
  • حال جراح ورودی لوله های فالوپ و حفره رحم را مورد بررسی قرار خواهد داد.
  • در صورت نیاز ، ابزار جراحی از طریق این هیستروسکوپ به رحم وارد خواهند شد. با استفاده از این ابزار می توان هر گونه ناهنجاری را از بین برد.

هزینه عمل هیستروسکوپی در تهران

هزینه این جراحی به این بستگی دارد که شما به چه دلیل آن را انجام می دهید و چه تست های دیگری باید در کنار آن به انجام برسد. برای مثال نوع تشخیصی ممکن است هزینه کمتری نسبت به نوع درمانی آن داشته باشد.

از دیگر عوامل تاثیرگذار روی هزینه هیستروسکوپی در شهر تهران ، می توان به محل انجام این رویکرد ، میزان گستردگی آن و قرار داشتن تحت پوشش بیمه اشاره کرد. چون این عمل نوعی فرآیند درمانی محسوب می شود ، در اکثر موارد بیمه هزینه های آن را متقبل خواهد شد.

هیستروسکوپی چقدر طول می کشد؟

این عمل می تواند چیزی بین پنج دقیقه تا بیشتر از یک ساعت زمان ببرد. دلیل متفاوت بودن این زمان این است که در هر پروسیجر ، ممکن است تست های دیگری نیز به انجام برسند. علاوه بر آن ، زمان انجام نوع تشخیصی و درمانی این پروسه ها نیز با یکدیگر متفاوت است.

هیستروسکوپی درد دارد؟

حین انجام خود این پروسه ، هیچ دردی را احساس نخواهید کرد ؛ زیرا همانطور که ذکر شد برای انجام آن از بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی استفاده خواهد شد. اما امکان دارد بعد از آن با یک سری انقباضات مواجه شوید. بعد از اتمام عمل برایتان داروی مسکن تجویز خواهد شد تا از بروز درد جلوگیری شود.

چه زمانی به انجام هیسترسکوپی نیاز است؟

این فرآیند در ابتدا برای تشخیص و درمان مشکلات خاصی استفاده می شود. برای مثال خونریزی غیرطبیعی رحم ، خونریزی شدید در پریودی ، لکه بینی بین دو قاعدگی و خونریزی بعد از یائسگی از این دست موارد هستند. متخصص این رویه را برای درمان موارد زیر مورد استفاده قرار می دهد :

  • پولیپ و فیبروم : هیستروسکوپی برای یافتن و بیرون آوردن این ناهنجاری های ساختاری صورت می پذیرد. جراحی برداشتن پولیپ ، پولیپکتومی و عمل برداشتن فیبروم ، میومکتومی نام دارد.
  • چسبندگی : این مشکل با نام سندرم آشرمن نیز شناخته می شود. چسبندگی زمانی اتفاق می افتد که بافت های اسکار در رحم شکل بگیرند و باعث تغییر در جریان قاعدگی شوند. گاها این بافت های اسکار موجب ناباروری نیز خواهند شد. هیستروسکوپی به پزشک کمک می کند این چسبندگی ها را پیدا کرده و بیرون آورد.
  • سپتوم رحم : این رویکرد می تواند به تشخیص سپتوم رحمی ، نوعی ناهنجاری مادرزادی نیز کمک کند.

این پروسیجر همچنین به تشخیص علت سقط مکرر جنین و نازایی ، پیدا کردن مکان IUD و بیرون آوردن بافت جفت بعد از تولد نیز کمک کند.

هیستروسکوپی بعد از سقط جنین

بعد از سقط جنین اگر پزشک مشکوک به هر گونه مشکلی در رحم یا محیط داخلی آن باشد، ممکن است هیستروسکوپی انجام شود. این پروسه ممکن است برای اطمینان از اینکه فرآیند سقط به درستی انجام شده و هیچ مشکلی باقی نمانده باشد، انجام شود.

همچنین، در برخی موارد، ممکن است برای رفع مشکلاتی که ممکن است در طی فرآیند سقط پیش آمده باشند، نیاز به انجام این عمل باشد. مهم است که با پزشک خود مشورت کنید و همه جوانب و نیازهای خود را بررسی کنید تا بهترین تصمیم را بگیرید.

تاخیر در پریود بعد از هیستروسکوپی به چه علت است؟

ممکن است بعد از انجام این درمان ، پریود شما با تاخیر رخ دهد. این فرآیند ممکن است به دلایل مختلفی مانند تغییرات هورمونی یا تحریک فیزیکی، باعث تاخیر در آغاز پریود شود. اما در بعضی موارد، تاخیر در پریود می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات دیگری مثل بارداری یا مشکلات هورمونی باشد.

اگر این تاخیر خیلی طولانی شد ، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا علت آن را مشخص کنید.

هیستروسکوپی قبل از انتقال جنین

در مواردی که انتقال جنین (IVF) در حال انجام باشد، هیستروسکوپی ممکن است به عنوان بخشی از فرآیند تشخیصی قبل از انتقال جنین مورد استفاده قرار گیرد. این فرآیند می‌تواند به پزشک اطلاعات دقیق‌تری در مورد وضعیت رحم و داخل رحم فراهم کند و مشکلاتی که ممکن است موجب شکست در IVF شوند را شناسایی کند.

به عنوان مثال، این روند ممکن است برای شناسایی توده‌های رحمی، پولیپ‌ها (توده‌های مخاطی)، تنگی‌های رحمی و غیره استفاده شود. اگر چنین مشکلاتی وجود داشته باشد، انجام تصحیح آن‌ها می‌تواند احتمال موفقیت در انتقال جنین را افزایش دهد.

بنابراین، هیستروسکوپی قبل از انتقال جنین می‌تواند به پزشک کمک کند تا از وجود هرگونه مشکلات در رحم اطمینان حاصل کند و اقدامات لازم را برای رفع این مشکلات انجام دهد، که این می‌تواند به افزایش شانس موفقیت در IVF کمک کند.

3.5 4 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سمیه
سمیه
9 ماه قبل

سلام من زخم دهانه رحم دارم و لیزر و کرایو هم انجام دادم ولی خوب نشده. آزمایش HPV هم منفی بود
خواهشا راهنماییم کنید که باید چیکار کنم

drsarani7
drsarani7
9 ماه قبل
پاسخ به  سمیه

سلام در مواردی که زخم دهانه رحم وجود داره حتما باید علاوه بر تست HPV کولپوسکوپی انجام شود

2
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x